Interview: Martin Aleth, Early Bird

E-handel er meget mere end salg af børnetøj og hjemmeelektronik: På EarlyBird.dk kan du “købe et bord” på 50 af landets bedste spisesteder – med 1/3 skåret af listeprisen.

Vi har stillet medejer af Early Bird, Martin Aleth (th), en række spørgsmål om last-minute konceptet og ideen bag EarlyBird.dk:

Hvem er Martin Aleth?

Jeg er 28 år og er opvokset i Bagsværd, en forstad til København. Siden 2005 har jeg boet på Nørrebro. Jeg er grundlægger og medejer af Earlybird.dk, som jeg bruger det meste af min tid på. Derudover har jeg en anden lille online virksomhed for danske Chelsea-fans kaldet Chelseafan.dk.

Hvad er din baggrund?

Jeg har læst filosofi og erhvervsøkonomi på min bachelor, og Marketing Communication Management på overbygningen. Begge dele på CBS i København. På min bachelor var jeg på udveksling i Hong Kong i 2007, og på min kandidat var jeg på udveksling i Rio de Janeiro i 2011.

- og hvordan kom du til at arbejde med E-handel

Igennem min studietid har jeg arbejdet med online markedsføring for et af Danmarks mediebureauer Carat og hos Jubii.dk. Igennem mine studiejobs fik jeg prøvet kræfter af med mange forskellige områder af online markedsføring og fandt ud af, at det var vejen, jeg ville gå.

Men at vores forretning blev en ren internet virksomhed er tilfældigt, da vi så en mulighed her. Egentlig havde vi også planer om at starte et take away koncept, som vi var blevet inspireret af i Rio de Janeiro.

Egentlig havde vi også planer om at starte et take away koncept…

Hvad er Early Bird

I 2011 stiftede Brian Köster og jeg EarlyBird.dk. Early Bird er en restaurantportal, som tilbyder Københavns bedste spisesteder med ⅓ skåret af prisen. Portalen er baseret på last-minute princippet, hvilket vil sige at hvis en restaurant har ledige borde, så kan de sætte dem til salg på www.earlybird.dk. Herefter køber kunden bordet, hvor der er en fast menu tilknyttet. Det er vigtigt at understrege at alle normalpriser på EarlyBird.dk er baseret på listepriser, altså priser som almindeligt betalende kunder betaler i restauranten.

Vi begyndte at arbejde med idéen i sommeren 2010, da Downtown og Sweatdeal brød igennem med rigtig mange solgte deals – specielt på restauranter. Som mange andre iværksættere fornemmede vi, der var et marked med potentiale. Da man kunne se, at restauranterne solgte bedst på Downtown og Sweatdeal, tog vi fat i dem for at afklare deres behov, samt de fordele og ulemper de oplevede med Downtown og Sweetdeal.

Som mange andre iværksættere fornemmede vi, der var et marked med potentiale

Der var kød på emnet, så vi besluttede at skrive speciale om det, og specialet endte op med at udforme en konkurrencestrategi på et nichemarked. Her var det essentielt for restauranterne at deres brands blev håndteret med omhu, og at restauranterne havde en tæt kontrol med håndteringen af deres borde.

Derfor arbejdede vi meget med vores visuelle udtryk og vores kommunikation for at kunne præsentere restauranterne på den bedste mulige måde. Og helt essentielt for Early Bird besluttede vi udelukkende at samarbejder med spisesteder, der har noget særligt at tilbyde og har god kvalitet, så kunder er sikret en god oplevelse gennem os, da der findes rigtig mange spisesteder i København.

Early Bird platformen fandtes ikke før, og vi måtte altså tænke alle scenarier igennem til bunds. Da det hele var på teoretisk plan, så kom alle scenarier ikke til at holde stik. Derfor måtte vi rette lidt til i konceptet det første halve år vi var i luften, hvilket også betød en del rettelser på af vores website.

Nu er konceptet på plads, men vi arbejder stadig på at tilføje og forbedre diverse funktioner på websitet.

- og hvad er din funktion i virksomheden?

Brian og jeg er meget inde over alle opgaver i virksomheden, men efterhånden som vi vokser, bliver arbejdet delt mere og mere op. Mine hovedansvarsområder er IT-udvikling & design, økonomi & administration.

Brian er ansvarlig for salg & marketing.

Hvad er en god arbejdsdag for dig?

3 ting der kan gøre min dag ekstraordinær god på arbejde:

  1. Salgsrekorder er bare altid en fed følelse. Det er den bedste indikator på, at alle de tiltag vi går og arbejder med fører til konstant udvikling.
  2. Når vi får en ny samarbejdsrestaurant i hus. Vores produkt er vores samarbejdsrestauranter, så vi skal jo helst have lidt på hylderne.
  3. Når en strategisk beslutning er udført, og man kan se effekten af sin beslutning.

Hvad er næste skridt – for dig og for Early Bird

Lige nu er vi ved at udvide til de andre store byer i Danmark.

Herudover arbejder vi på at kunne lancere et mobil venligt website, da vores last-minute koncept åbenlyst henvender sig til folk på farten.

Hvor ser du Early Bird om 5 år?

Der har vi forhåbentlig fået en del medarbejdere, og har lanceret konceptet i flere lande.

Hvilke netbutikker handler du selv i?

Jeg elsker hele oplevelsen ved Apple.com. De har en overskueligt og flot webshop med nogle gode og inspirerende produktbeskrivelser.

Derudover køber jeg selvfølgelig mine rejser på Momondo. Jeg er meget imponeret over, hvordan Momondo har sat sig på markedet med mange samarbejdspartnere og at de konstant arbejder med at optimere deres data til søgevenlige funktioner for brugeren.

- og hvor finder du inspiration?

Jeg følger en masse nyhedssites og bloggere på Facebook, som er min primære nyhedsstrøm. F.eks. følger jeg nyheds/tech-sites som Mashable.com og copyblogger.com

Af danske eksperter følger jeg bl.a. Danmarks mr. Facebook, Michael Lemberg fra Komfo, og Christina Klitsgaard, der er meget inspirerende omkring e-mail markedsføring.

Derudover lytter jeg til en del podcast. Mine favoritter er:

  • Ib Potter + Martin Thorborg: To gode podcast om iværksætteri og giver en masse inspiration.
  • Millionærklubben på 24/7: En anderledes måde at få sine nationale og internationale nyheder på.
  • Elektronista på 24/7 + Harddisken på P1: Nørdeprogrammerne, der holder mig opdateret på gadgets og nye tendenser inden for teknologi.

Jeg dyrker også andre inspirationskilder end de mere end åbenlyse. Når jeg skal koble helt af tager jeg et fix fodbolddiskussioner via min yndlingspodcast Fodbold FM fra Radio 24/7. Her kan jeg give mine tanker rum til at slappe helt.

Kunne du lide indlægget? Læg en kommentar eller tilmeld dig nyhedsbrevet for at få besked ved nye skriverier på bloggen... Og husk da også at dele det med dit netværk på Twitter og G+ :-)


Skriv et svar